Hortus Leiden

Hortus Leiden

De Hortus Botanicus in Leiden is de oudste bestaande botanische tuin in Nederland en West-Europa. De aanleg van de tuin is begonnen in 1590, met als eerste directeur Carolus Clusius en is de studietuin van de Universiteit Leiden. Clusius wilde de tuin inrichten met alle tot dan toe bekende soorten planten. In 1594 is begonnen met de beplanting van de tuin.

Thematuinen

De Hortus Leiden heeft een oppervlakte van bijna 4 hectare en is opgedeeld in een aantal thematuinen, zoals de Von Siebold gedenktuin, de Clusiustuin, de Chinese kruidentuin, de Systeemtuin, de Rozentuin en de Varentuin.

Kassen

Tevens bestaat de Hortus Leiden uit een aantal kassen, waarin verschillende belangrijke collecties van vleesetende planten, tropische gewassen en orchideeën worden onderhouden. In de tropische kassen bevindt zich de tropische plantencollectie met vele tinten groen en allerlei bijzondere bladvormen van varens en orchideeën tot exotische aronskelken. In de warmste kas van de Hortus Leiden, de Victoriakas, groeit de Victoria Amazonica, met bladeren die groter worden dan een meter en tot 40 kilogram kunnen dragen. De Wintertuin herbergt, naast de entreebalie, de Hortuswinkel, Grand Café Clusius en de Tuinkamer, een grote collectie vleesetende planten en ‘s winters een deel van de uitgebreide kuipplantencollectie.