Hembrug

Hembrug uitgelicht

Het Hembrugterrein is een gebied van ruim 42 hectare tussen Amsterdam en Zaandam. De naam Hembrug is de naam van de vroegere spoorbrug over het Noordzeekanaal tussen Zaandam en Amsterdam. Hem is een oude naam voor buitendijks land. Op het Hembrugterrein produceerde vanaf 1895 de Artillerie Inrichtingen vuurwapens, artillerie en munitie voor het Nederlandse leger. De plek was zorgvuldig gekozen achter de verdedigingslinie van de stelling van Amsterdam. In 2003 is de inmiddels Eurometaal geheten fabriek gesloten.

Uniek fabrieksterrein

Door de jaren heen is er veel gebouwd en gesloopt op het terrein. Door de functie van de fabrieken en het explosiegevaar kent het Hembrugterrein kenmerkende gebouwen met halfronde daken, die een eventuele schok konden geleiden. Ook de situering van de gebouwen en de inrichting van de buitenruimte, zoals de aarden wallen en het plof bos, waren gericht op het beperken van de schade in geval van een explosie. Het resultaat is een voor Nederland uniek fabrieksterrein.

Herontwikkeling

Vanaf 2011 is begonnen met de herontwikkeling van het Hembrugterrein met de renovatie van een aantal monumentale gebouwen. Nu biedt het Hembrugterrein vele mogelijkheden en deze worden nog verder uitgebreid. Meer info: Hembrug Ontwikkelt, Hembrugterrein.com, Op het Hembrug.