Landschaftspark Duisburg-Nord

Het Landschaftspark Duisburg-Nord is een parklandschap van industriekultuur en natuur met een oppervlakte van zo’n 180 hectare. Het middelpunt van het Landschaftspark Duisburg-Nord zijn de overblijfselen van een in 1985 stilgelegd hoogovencomplex.

Recreatie

Een aantal gebouwen in het park wordt gebruikt voor recreatie doeleinden. Je kunt o.a. duiken in een gastank (Europa’s grootste kunstmatige duikcentrum), abseilen in de oude giethal of klimmen tegen een muur van de ertsbunker. Vanaf de voormalige hoogoven 5 heb je een goed en mooi uitzicht over Duisburg en de omliggende omgeving. ‘s Avonds kun je genieten van een geweldige lichtshow. Ook worden er geregeld culturele evenementen georganiseerd.

Gratis toegankelijk

Het Landschafspark Duisburg-Nord is gratis en 24 uur per dag toegankelijk. Vanwege de vele fotografische mogelijkheden, zoals architectuur-, industrie-, nacht- en natuurfotografie worden er vele excursies georganiseerd door fotoclubs en andere verenigingen of organisaties.

Hembrug

Het Hembrugterrein is een gebied van ruim 42 hectare tussen Amsterdam en Zaandam. De naam Hembrug is de naam van de vroegere spoorbrug over het Noordzeekanaal tussen Zaandam en Amsterdam. Hem is een oude naam voor buitendijks land. Op het Hembrugterrein produceerde vanaf 1895 de Artillerie Inrichtingen vuurwapens, artillerie en munitie voor het Nederlandse leger. De plek was zorgvuldig gekozen achter de verdedigingslinie van de stelling van Amsterdam. In 2003 is de inmiddels Eurometaal geheten fabriek gesloten.

Uniek fabrieksterrein

Door de jaren heen is er veel gebouwd en gesloopt op het terrein. Door de functie van de fabrieken en het explosiegevaar kent het Hembrugterrein kenmerkende gebouwen met halfronde daken, die een eventuele schok konden geleiden. Ook de situering van de gebouwen en de inrichting van de buitenruimte, zoals de aarden wallen en het plof bos, waren gericht op het beperken van de schade in geval van een explosie. Het resultaat is een voor Nederland uniek fabrieksterrein.

Herontwikkeling

Vanaf 2011 is begonnen met de herontwikkeling van het Hembrugterrein met de renovatie van een aantal monumentale gebouwen. Nu biedt het Hembrugterrein vele mogelijkheden en deze worden nog verder uitgebreid. Meer info: Hembrug Ontwikkelt, Hembrugterrein.com, Op het Hembrug.

Strijp-S

Strijp-S is een voormalig bedrijventerrein van het electronicaconcern Philips, gelegen in de wijk Strijp in Eindhoven. Strijp-S is een broedplaats voor de creatieve sector. Een aantal industriegebouwen zijn omgebouwd tot woningen. In andere gebouwen hebben zich horeca en winkels gevestigd. Tevens is Strijp-S een proeftuin van led-verlichting, waarmee de band met het Philips verleden wordt voortgezet. Meer informatie: Strijp-S.

NDSM-werf

De NSDM-werf is een voormalige scheepswerf aan de IJ-oever in Amsterdam-Noord. De werf is Europa’s grootste broedplaats van creatieve ondernemers en een laboratorium voor stedelijke ontwikkeling en kunstprogrammering. De NSDM-werf biedt veel ruimte en heeft nog een rauw en industrieel karakter. Meer informatie: NSDM werf.