La Palma

La Palma is een van de Canarische Eilanden. Het ligt zo’n 60 km ten noordwesten van het hoofdeiland, Tenerife. Net als de andere Canarische Eilanden is La Palma ontstaan door vulkanische activiteiten.

Natuur

La Palma is bekend als La Isla Verde (het groene eiland) en La Isla Bonita (het mooie eiland), vanwege de schitterende groene landschappen, hoge bergtoppen en de ongerepte natuur. Rijdend vanaf de kust naar Roque de los Muchachos doorkruis je vijf klimaatzones. Het eiland kent dan ook meerdere soorten vegetatie: lavavelden, Canarische dennenbossen, laurierbossen en fayal-brezal.

Toerisme zonder massa

Van massatoerisme is geen sprake op La Palma. Door de al eerder genoemde variatie aan natuur, maar ook door meer dan 1000 kilometer gemarkeerde wandelpaden, komen er vooral natuur- en wandelliefhebbers. Toch zijn er voor de strandliefhebbers diverse, rustige lavastranden.

Sterrenwacht

Door de schone en heldere hemel boven La Palma is op de Roque de los Muchachos sinds 1985 een van de grootste telescopische observatoria van de wereld gevestigd. Op het eiland worden dan ook speciale astrotours georganiseerd.

Fotografische mogelijkheden

Fotografisch is La Palma alleen al vanwege de variatie aan natuur de moeite waard. Maar ook voor stads- en straatfotografie biedt La Palma mogelijkheden, zoals de hoofdstad, Santa Cruz de la Palma, en andere plaatsen als Los Llanos de Aridane, Tazacorte en Tijarafe.El Paso de moeite waard. Neem zeker een kijkje bij de zoutvelden in het oosten, die dienen als rustplaats voor vele migratievogels. Tot slot kun je genieten van schitterende zonsondergangen.

Reis en verblijf

Wij zijn eind september/begin oktober 2016 op La Palma geweest. Vliegreis geboekt bij Transavia, die 2 keer per week rechtstreeks op La Palma vliegt. Huis en auto hebben we geboekt via Oceaanzicht.

Meer informatie

La Palma Info
Het eiland La Palma

Sächsische Schweiz

De Sächsische Schweiz (Saksisch Zwitserland) is een Nationaal Park in het Duitse deel van het Elbsandsteingebirge tussen Dresden en Tsjechië. Het afwisselende landschap met bizarre rotsformaties en diepe kloven is een van de mooiste wandelgebieden van Europa. Ook biedt het een unieke verscheidenheid aan leefgebieden voor planten en dieren. Meer info: Tourismusverband Sächsische Schweiz.

Bastei

Tussen Rathen en Stadt Wehlen ligt een van de meest bezochte toeristische attracties van de Sächsische Schweiz, de Bastei. Deze rotsformatie is 305 meter hoog en biedt middels een platform een prachtig uitzicht over het dal van de Elbe.

Vesting Königstein

De vesting Königstein is een van de grootste en mooiste bergvestingen in Europa. Lange tijd was dit een van de meest veilige plaatsen van Saksen. Het imposante fort heeft meer dan 750 jaar gediend als klooster, staatsgevangenis, krijgsgevangenkamp, ziekenhuis en nog veel meer en wordt jaarlijks door honderdduizenden bezoekers uit de hele wereld bezocht.

Wandelreis

In 2010 heb ik hier in de herfst met prachtige kleuren gewandeld, waarbij ook plaatsen als Königstein, Rathen, Stadt Wehlen, Bad Schandau, Hinterhermsdorf en natuurlijk Dresden de moeite waard zijn.

Reismogelijkheden

SNP Sächsische Schweiz.
SNP Sächsische Schweiz en Elbevallei.

Estland

Estland is een republiek in Noordoost-Europa en vormt samen met Letland en Litouwen de Baltische Staten. Sinds de 14e eeuw is Estland veelvuldig bezet geweest door Denemarken, Duitsland, Zweden en Rusland. Na de 1e Wereldoorlog werd het voor het eerst echt onafhankelijk. Dit is echter bij het begin van de 2e Wereldoorlog weer afgelopen. De Russen nemen het land weer in, in 1941 gevolgd door Nazi Duitsland en in 1944 weer de Russen. Sinds 1991 is Estland weer onafhankelijk en vanaf 2004 maakt Estland deel uit van de Europese Unie. De Euro is op 1 januari 2011 het wettige betaalmiddel. Meer informatie: Visit Estonia.

Onbekende bestemming

Estland is voor vele mensen een onbekende bestemming, maar biedt de natuurliefhebber veel moois. Het heeft grillige kustlijnen, waterrijke binnenlanden en groene eilanden. Estland kent dan ook een gevarieerd landschap met meer dan 7000 rivieren, 1500 meren, uitgestrekte bossen en moerassen.

Nationale Parken

Er zijn 5 Nationale parken in Estland: Vilsandi, Karula, Lathemaa, Matsalu en Soomaa. De parken zijn vrij toegankelijk en bieden ook overnachtingsmogelijkheden, zoals kampeerboerderijen en campings.

Vogelreizen

Hoewel ik aboluut geen vogelaar ben, ben ik in 2009 met een vogelreis mee geweest naar Estland. Ik ging niet zo zeer voor de vogels, maar meer voor de vrijheid om andere dingen te fotograferen. Uiteraard liet ik de gelegenheid niet voorbij gaan om ook vogels te fotograferen.

Tallinn

Zoals destijds gebruikelijk bij de reisorganisatie waarmee ik deze reis naar Estland maakte, was de laatste dag er om weer te wennen aan de bewoonde wereld. We werden dan ook een dag losgelaten in de hoofdstad, Tallinn. De oude binnenstad, Vanalinn, staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is dan ook een populaire bestemming voor een stedentrip. Meer informatie: Tallinn City Tourist Office.

Reismogelijkheden

SNP Estland en Letland.
SNP Vogelreis Estland.

Zuid-Wales

Wales vormt samen met Engeland, Schotland en Noord-Ierland het Verenigd Koninkrijk. Wales ligt in het westen van Groot-Brittanië en wordt begrensd door Engeland in het oosten, de Ierse Zee in het noorden en kanalen in de overige windrichtingen.

Big Pit

Het landschap in het zuidoosten van Zuid-Wales wordt gekenmerkt door de gevolgen van de mijnbouw in de 19e en 20e eeuw. Breng een bezoek aan Big Pit National Coal Museum in Blaenavon om een indruk te krijgen van de leef- en werkomstandigheden in een Welsh steenkoolmijn tussen 1860 en 1950. Zoals vele musea in Wales is dit museum gratis toegankelijk.

Zuid-Wales

De rest van Zuid-Wales biedt veel natuurschoon, zoals het Brecon Beacons National Park met de Black Mountains. In het zuidwesten ligt het Pembrokeshire Coast National Park met een magnifieke rotskust. Ruige rotspartijen worden afgewisseld met vogeleilanden, brede baaien, stranden en kleine inhammen.

Wandelreis 2008

In 2008 heb ik onderstaande foto’s gemaakt tijdens een wandelreis door Brecon Beacons NP, Pembrokeshire Coast NP en de Cambrian Mountains, waarbij ik ook het Big Pit National Coal Museum heb bezocht evenals St Davids Cathedral en het kustplaatsje Tenby.

Reismogelijkheden

SNP Brecon Beacons.
SNP Pembrokeshire Coastpath.

Zakynthos

Zakynthos oftewel Zante is het meest zuidelijk gelegen Ionische eiland, vooral bekend van de Caretta Caretta schildpadden en Navagio, het strand met het scheepswrak. Meer informatie op de website van Zante Island.